28 Ocak 2010 Perşembe

Çikolata Sever Misiniz?


 


Yüzyıllardır dünyanın farklı bölgelerinde çeşitli gıdalar "Tanrıların yiyeceği" olarak adlandırılmış, bunların başında da çikolata geliyor. Botanik ismi olan Theobroma cacao olan kakao ağacına bu ismin verilme sebebi de bu: Theo, Tanrı anlamına geliyor, Broma da yiyecek...

M.Ö. 1000 li yıllarda Amerika'da yaşayan yerliler, kakao tohumlarını öğütüp bir içecek hazırlarlarmış. M.S. 1550 yılında İspanyol Cortes'le Avrupa'ya sıçrayan kakao tohumlarının, çikolata olması yaklaşık 800 yılı bulmuş.

Çikolatanın sağlığa birçok faydası var, işte bunlardan birkaçı: Çikolata diğer tatlılara oranla diş sağlığı açısından daha zararsız çünkü sütlü çikolatanın yüksek oranda içerdiği protein, kalsiyum ve fosfat diş minesini koruyor. Çikolata bağışıklık ve üreme sistemleri için faydalı olan demir ve çinkodan bolca içeriyor. Çikolatanın bol miktarda içerdiği bakır, vücudun demiri absorbe etmesine yardımcı oluyor, bu da cilde, damarlara ve dokulara faydalı oluyor. İçinde bulunan antioksidanlar sayesinde kanserle mücadelede de faydalı.

Tüm bu faydalarının yanında bir mutluluk kaynağıdır çikolata... Çikolata sayesinde vücut endorfin yani mutluluk hormonu salgılıyor ve bu özelliğiyle -özellikle kadınlar üzerinde- psikolojik olarak oldukça olumlu etki yaratıyor çikolata... Bu açıdan bir kavanoz nutella ve bir kaşık çok şey ifade eder tüm hanımlar için :)

Yağmur, kar derken soğuk günler yaşıyoruz. Çikolatadan bu kadar bahsetmişken, sıcak çikolata tarifi harika bir final olur diye düşündüm. Bildiğimiz sıcak çikolatadan farklı olarak Baharatlı Sıcak Çikolata tarifi bu. Umarım hoşunuza gider :)



  


Tek kişilik bu sıcacık keyif için gerekli malzemeler :

70 gr kıyılmış bitter çikolata
1 tatlı kaşığı pudra şekeri
100 ml krema (yarım paket)
1 çay bardağı süt
Bir fiske tarçın
Bir fiske rendelenmiş muskat ( o anda rendelemelisiniz )


Sütü ve kremayı bir tencede orta ateşte sürekli karıştırarak, köpürünceye kadar kaynatın. Kaynamaya başlayınca çikolata, pudra şekeri, muskat ve tarçını ekleyip, çikolata eriyene kadar karıştırın. Daha sonra fincana döküp, servis yapın. Dilerseniz üzerine krema da ekleyebilirsiniz.

Afiyet olsun :)

Hiç yorum yok:

.

Related Posts with Thumbnails