26 Ocak 2010 Salı

Nostaljik Kurabiye Fırınları...



7 - 8 Hasanpaşa Kuru Pasta Fırını



Öncelikle isminin neden 7 8 Hasanpaşa olduğundan başlamak gerekirse...Okuma yazma bilmeden, bir şekilde paşa olabilmiş olan Hasan Paşa, imzalaması gereken evraklara zamanın alfabesinde 7 ve 8'e tekabul eden "v ve ters v" karakterlerini karalamasından dolayı bu şekilde anılıyormuş.

Bu tarihi fırını çocukluğumdan beri bilirim, annemle giderdik, yolda yemeye başlardım kurabiye canavarı gibi. 7-8 Hasanpaşa Fırını'nda 30 çeşit kurabiye satılıyor ve fiyat standart, kilo fiyatı var. Uzun zamandır uğramadım ama en son kilosu 8 TL ydi.
 
Portakallı, kepekli, çikolata soslu, arası marmelatlı, susamlı, elmalı kurabiyeleri ve acıbademi favorilerim.
 
Adres : Beşiktaş Çarşı ( Balık Pazarı'nın geçtikten sonra Kartal Heykeli var, hemen orada...)
Telefon: (212)261-97-66





Tarihi Oktay Kurabiye Fırını




1934’te Safranbolu’dan İstanbul’a beraberlerinde getirdikleri kurabiyecilik geleneklerini Yeniköy'de açtıkları ilk fırınlarında sergileyen Oktay Ailesi, 1955 yılında Yeniköy’den Beşiktaş’a taşınarak kurabiyeciliği burada sürdürmeye devam etmişler.

Bu fırının yeri Beşiktaş'tan Ihlamur'a çıkarken bir ara sokakta, burayı şans eseri kurabiye krizim tuttuğunda bir arkadaşımın sayesinde öğrendim, şöyle bir hesapladım da...10 yıl olmuş :)

Küçük bir fırın burası. Kurabiyeler odun ateşinde, gözünüzün önünde pişiyor. Tatlılardan un kurabiyesi, marmelatlı ve çikolata soslu kurabiyeleri, tuzlulardan da kırmızı biberli ve susamlı olan kurabiyeleri favorilerim.

Adres : Ihlamurdere Cad. Yağverağa Sok. No : 1 Beşiktaş - İSTANBUL
Tel : 0212 261 10 46
Web : http://oktaykurabiyefirini.com/index.html
E-Mail : 1934oktay@gmail.com

2 yorum:

Meral Erdoğan dedi ki...

pinarcim, 7-8 hasan pasa beni nerelere goturdu bilsen :) ilkokulda her ayin belirli gunlerinde yapilan egitsel kollar toplantisinda resim kolu baskani oldugum icin toplanti sonunda deftere kelebek seklinde attigim imzami sonra daha birinci sinifta (nicin gerektiyese) imza isteyen ogretmenime bir imzam olmadigini soyledigimde anlamsiz bir karalama yapmam icin beni ne kadar zorladigini, benim buna direnmemi o an bir imzam olmadigi icin yasadigim sıkıntıyı... velhasıl bu imza mevzuu beni epey bi uzaklara goturdu...

The Missing Piece dedi ki...

nostalji olmuş senin için de :) o kelebek imzan yıllar sonra böyle harika çizimler yapacağının işaretiymiş kuzucum :)

.

Related Posts with Thumbnails